Miksi Jaakko kysyy?

23.05.2022

Jaakko tulee kysymään neuvoa samankaltaiseen tehtävään, josta hänellä on aiempaa kokemusta. Miten autat Jaakkoa? Pyydetyn neuvon antaminen saattaa tuntua nopeimmalta tavalta hoidella tilanne. Voi kuitenkin käydä niin, että Jaakko on ovella tai Teams-kanavalla samantyyppisen asian kanssa seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla uudestaan. Eikä hän välttämättä ole ainoa. Jos sinut tunnetaan tehokkaana vastaajana tai halustasi antaa viimeinen kuittaus asiaan jos toiseenkin, vastauksia ja kuittauksia riittää jaettavaksi jatkossakin.

Yksi vaihtoehto on auttaa Jaakkoa kysymysten avulla. Ja mielellään sellaisten kysymysten, jotka herättävät hänen omaa ajatteluaan. Tyypillisesti avoimet kysymykset, joihin on vastattava laajemmin kuin "kyllä" tai "ei", toimivat parhaiten. Mikä on auttanut aiemmin vastaavissa tehtävissä? Miten itse näet parhaaksi edetä? Mikä vie sinua seuraavan askeleen eteenpäin? Vietät Jaakon kanssa ehkä useamman tovin tällä erää, mutta pidemmällä tähtäimellä pääset keskittymään asioihin, joissa hän aidosti tarvitsee tukea tai ajattelukumppania.

On myös mahdollista, että syy Jaakon neuvonpyyntöön löytyy esimerkiksi organisaatiokulttuurista tai yhteisestä historiastanne. Kannustetaanko henkilöstöä ratkomaan itseohjautuvasti työn ongelmia? Mahdollistetaanko tämä käytännössä? Millaisissa asioissa olet toivonut, että tiimiläiset hakevat sinulta hyväksyntää? Vaikuttimet ja syyt on arvokasta tunnistaa, jotta kehittäminen kohdistetaan oikeisiin asioihin.

Jaakko on yksi esimerkkihenkilöistä, jotka kulkevat mukanani valmentavan johtamisen valmennuksissa. Varsinaiseksi persoonaksi Jaakko lähti rakentumaan erään esihenkilöryhmän kanssa. He nimittäin halusivat tutustua Jaakkoon neuvonpyynnön takana ja ryhtyivät pohtimaan perusteellisesti, miksi hän tulee kysymään neuvoa. Millaisia ovat hänen taustansa, tarpeensa ja motiivinsa. Vasta tuntemalla, ymmärtämällä ja juurisyihin vaikuttamalla saadaankin todellisia tuloksia aikaiseksi.

Valmentava johtamistyyli tukee paitsi keskinäisen luottamuksen ja arvostuksen kokemusta, myös henkilöstön sisäistä motivoitumista ja tuloksellisuutta. Valmennan, koulutan ja puhun valmentavasta johtamis- ja vuorovaikutustyylistä etänä ja paikan päällä, suomeksi ja englanniksi. Ollaan yhteydessä!