Persoonallista energiaa

22.05.2021

Kun toimit luontaisilla vahvuusalueillasi, olet parhaimmillasi, nautit työnteosta ja lataudut energialla. Vahvuuksia vastaan tekeminen puolestaan kuluttaa energiaasi, tuntuu työläältä ja uuvuttaa helpommin. Kummassakin tapauksessa saatat suoriutua hommistasi hienosti - ainakin jonkin aikaa. Tiedätkö, millainen työnteko saa sinut kukoistamaan kestävästi?  

Olen menneen kevään aikana sukeltanut WorkPlace Big Five -analyysin kiehtovaan maailmaan. Analyysi kartoittaa ihmisen luontaisia toimintatapoja ja mukavuusalueita. WorkPlace Big Five:ssa persoonallisuutta kuvataan viiden pääpiirteen ja 23 alapiirteen avulla. Pääpiirteet ovat reagointiherkkyys, ekstroversio, uutuushakuisuus, mukautuvuus ja päämääräkeskeisyys. Alapiirteet täsmentävät pääpiirteitä.

Asetumme jokainen omalle kohdallemme jatkuvia piirrejanoja. Esimerkiksi ekstroversion janalla ääripäät ovat vahvasti introvertti tai ekstrovertti. Keskialueelle asettuva on ambivertti, jolle kumpikin toimintatapa on jossain määrin luontainen. Erilaisia piirrejanojen yhdistelmämahdollisuuksia muodostuu siis lukuisia. Piirteiden painotuksia ei voi tai pidä arvottaa hyviksi tai huonoiksi, niissä kaikissa on vahvuutensa ja kipupisteensä. Me ihmiset todellakin olemme erilaisia.

Henkilökohtainen ensikokemukseni WorkPlace Big Five -analyysistä oli kaksivaiheinen: jysähdys ja oivallus.

Tunnustan. Ensimmäinen ajatus oman analyysini ääressä oli "ei". Paperille kuvautunut tyyppi ei vastannut käsitystäni ihanneminästäni tai siitä, millaisena halusin näyttäytyä muiden silmissä. Toinen tai viimeistään kolmas ajatus oli kuitenkin jo "tuntuupa tutulta".

Kaikkein sytyttävimmät oivallukset olen saanut analyysiin liittyvästä energia-ajattelusta. Aloin ymmärtää paremmin paitsi itseäni - millaiset asiat arjessa kuormittavat ja miksi veto on joidenkin päivien päätteeksi tyystin poissa - myös toisia. Kuinka yhdelle vaikkapa excelin jatkuva pyörittäminen on luontainen ja kutsuva tehtävä, toiselle stressaava ja uuvuttava. Kumpikin saattaa suoriutua excelinsä kanssa loistavasti. Erona kuitenkin on, että ensimmäinen kukoistaa ja voi työssään hyvin, kun taas jälkimmäisellä on riski uupua tai lähteä organisaatiosta.

On palkitsevaa hoksata, mitä lisäämällä tai vähentämällä oman tai tiimiläisen energiatalouden saa kasvukäyrälle. Kukoistava tiimi osaa hyödyntää jäsentensä erilaiset vahvuudet ja kasvattaa persoonallisella energialla sekä hyvinvointia että tuloksia.