Asenne ratkaisee

20.04.2023

Etsitkö ongelmia vai ratkaisuja? Kiinnitätkö huomiota puutteisiin vai vahvuuksiin? Annatko valmiita vastauksia vai tuetko toisen ajattelua? Valmentava johtaminen on asennetta, taitoa, itsetuntemusta ja ihmisten erilaisuuden ymmärtämistä. Se on luottoa ihmisten potentiaaliin ja kasvuun, vuorovaikuttamista laadukkaasti ja arvostavasti, jatkuvan oppimisen tukemista, inhimillisyyttä, tavoitteellisuutta ja kannustusta. Ja mikä parasta, valmentavalla otteella toimiva kehittää näitä ominaisuuksia ja taitoja paitsi itsessään, myös johdettavissaan tai kollegoissaan.

Kävin mielenkiintoisen keskustelun valmentavasta asenteesta ja johtamisesta moninkertaisen kilpatanssin Suomen mestarin, tanssinopettajan ja mentorin Erik Henton kanssa. Huomasimme, että puhuimme samoista asioista erilaisin esimerkein, ja keskustelun lopputulemana päätimme järjestää yhteisen webinaarin 25.5.2023 - tulehan kuulolle! Webinaarista lisätietoa kirjoituksen lopussa.

Käsityksiä ja uskomuksia

Henkilökohtaisiin käsityksiin ja uskomuksiin vaikuttavat vuosien varrella kertyneet opit ja kokemukset, sekä itselle luontaisilta tuntuvat tavat reagoida, ajatella ja toimia. Hyvä johtaminen on yhdelle kannustamista ja sparraamista, toiselle käskyjen jakoa ja kolmannelle hallintaa vahtimalla ja valvonnalla.

Omaa asennetta ja toimintaa eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa kannattaa välillä pysähtyä pohtimaan. Voit miettiä esimerkiksi, miten vaikutat asenteellasi ja toiminnallasi toisten aktivoitumiseen tai passivoitumiseen. Tai miten voit kehittyä psykologisesti turvallisen ilmapiirin tai itseohjautuvuuden vahvistamisessa.

Itselläni oli taannoin uskomus, että ollakseni hyvä esihenkilö, minun piti tietää kaikesta, mitä tiimissä tehdään. Tämäntyyppinen uskomus on asiantuntijatyössä kestämätön, ja sen seurauksena syntyy helposti mikromanageerausta, motivaation laskua ja väsymistä. Omalla kohdallani valmentavan johtamisotteen omaksuminen ja hyödyntäminen oli käänteentekevää, sekä tiimin että itseni kannalta.

Webinaari valmentavasta johtamisesta (25.5.2023 klo 9-10)

Haluatko kehittyä ihmisten johtamisessa? Vahvistaa ja tukea myönteistä, ratkaisukeskeistä asennetta? Tai luopua vastausautomaatin tai mikromanagerin roolista?

Valmentavalla johtamisella tuet porukkasi sisäistä motivaatiota ja potentiaalin hyödyntämistä, mikä näkyy sekä hyvinvointina että tuloksellisuutena. Tule webinaariin kuuntelemaan ja keskustelemaan valmentavasta johtamisotteesta: Mitä se tarkoittaa? Miksi se kannattaa? Miten siinä voi kehittyä?

Alustamme aiheesta Erik Henton kanssa. Luvassa on siis kokemuksia ja näkemyksiä sekä toimistoista että tanssisaleista.